vineri, 1 martie 2013

1 MARTIE...

        
       
   

Sursa: http://www.facebook.com

CÂND ŞI CUM SE POARTĂ MĂRŢIŞORUL ? TRADIŢII

         
Mărţişoarele sunt un dar ce se primeşte sau se oferă. 

După o iarnă rece şi grea soseşte primăvara aducătoare de soare, verdeaţă şi veselie, iar întreaga natură reînvie. Acest triumf al naturii şi al soarelui este invocat prin Mărţişorul pe care-l dăruim celor dragi, ca semn de preţuire şi respect.

Dăruirea unui mărţişor este un prilej de bucurie. 

Fiind un simbol al începutului, al primăverii, al revenirii la viaţă, un simbol al soarelui, al bucuriei, al frumuseţii şi al purităţii sufleteşti, el ne aduce speranţă, optimism, bucurie şi încredere în mai bine. Şi nu numai atât! Este considerat şi un talisman aducător de sănătate, noroc şi fericire.

 Cum se poartă mărţişorul?

Mărţişorul se prinde în piept sau se leagă la mână, în prima zi a lunii martie, la răsăritul soarelui, cu convingerea că dorinţele se vor împlini.

Cu mult timp în urmă se lega la gâtul sau la mâna copiilor mici un şnur de aţă roşie, la care uneori puneau un bănuţ, pentru a-i proteja şi a-i feri de deochi şi pentru noroc.


Tradiţia se păstrează şi părinţii obişnuiesc să pună sau să lege copiilor câte o monedă. Chiar şi nodul mărţişorului are o semnificaţie: este protector şi te fereşte de rele.

 Cui dăruim mărţişoare? Cine poartă mărţişoare?

În general, mărţişorul se dăruieşte copiilor, fetelor, femeilor, pentru a fi apărate de primejdii, boli, pentru a le proteja gingăşia şi sensibilitatea şi...pentru a avea noroc. 

Dacă în majoritatea zonelor ţării bărbaţii dăruiesc mărţişoare femeilor, în Moldova este exact invers: femeile oferă mărţişoare bărbaţilor!


Mărţişorul îl dăruim tuturor persoanelor dragi!


Ca o completare la ce v-am spus astăzi, TOŢI COPIII POARTĂ MĂRŢIŞOARE! ;)  Aşa că, fetiţe, băieţi purtaţi-le cu drag şi cu încredere!

  Cât timp purtăm mărţişoarele?

Unii spun că se poartă 12 zile sau două săptămâni; alţii, până când înfloresc pomii sau până la sosirea berzelor, rândunelelor sau cocorilor.


 Ce facem cu mărţişoarele după ce renunţăm la a le purta?

Există obiceiul ca mărţişoarele să nu se arunce, ci să se agaţe într-un pom sau un trandafir înflorit, pentru a avea belşug şi noroc.


În Dobrogea mărţişoarele sunt aruncate în aer, pentru ca fericirea să fie mai mare.


În unele zone din Transilvania sunt atârnate la uşi, ferestre sau de coarnele animalelor domestice, pentru protecţie.


Ziua în care se scotea mărţişorului era sărbătorită printr-o petrecere numita ,,băutul mărţişorului".


!!! Câteva sfaturi:

 Gestul dăruirii unui mărţişor este plin de semnificaţii!

 Oferirea unui mărţişor este o cale spre înţelegere şi armonie!
 Mărţişorul este un talisman!
 Poartă mărţişorul măcar două săptămâni!
 ,,Puterea" mărţişorului constă în şnurul împletit cu fire alb şi roşu!
 De 1 Martie oferiţi mărţişoare tuturor celor pe care îi iubiţi, ca respect şi stimă,  ca simbol al admiraţiei voastre. ♥♥♥
 Alegeţi mărţişoarele pentru a transmite un mesaj!
 Gândiţi-vă ce semnificaţie au obiectele care sunt prinse de şnur!
 Ţineţi minte: este foarte important gândul cu care însoţiţi acest dar!

  Şi totuşi...cel mai frumos mărţişor se poate dărui în fiecare zi, oricând! 
♥♥♥  
Poate fi un gând bun, un zâmbet, o mângâiere, o îmbrăţişare, o încurajare, o vorbă bună! 
♥♥♥  
                       HAIDEŢI SĂ DĂRUIM 
ASEMENEA MĂRŢIŞOARE, ÎN FIECARE ZI, TUTUROR!!!

                             ♥♥♥   
O PRIMĂVARĂ MINUNATĂ!   
Sursa imagini: internet

SEMNIFICAŢIA MĂRŢIŞOARELOR

                               
      Semnificaţia mărţişoarelor, cât şi modelele care apar în fiecare an au suferit numeroase schimbări, pe parcursul timpului.
      Dacă la început era doar doar mici pietricele albe şi roşii înşirate pe o aţă, un simplu şnur sau un ghiocel, mai târziu au apărut alte simboluri: trifoiul, potcoava, coşarul, etc. Astăzi, majoritatea consideră că orice obiect poate deveni mărţişor de 1 Martie.
      Mărţişorul îl putem purta în piept-ca o broşă, pe lănţişor-sub formă de pandativ sau pe mână-ca o brăţară.
     
GHIOCELUL este primul şi cel mai cunoscut simbol al primăverii. El ne vesteşte sfârşitul iernii şi sosirea 
primăverii. Natura renaşte, înverzeşte şi totul e plin de bucurie. 
Un simplu ghiocel, un bucheţel sau chiar unul modelat sunt legate cu şnur de mărţişor şi sunt dăruite fetelor, mamelor, bunicilor etc.
TRIFOIUL CU 4 FOI este un alt simbol. De multe ori am căutat şi noi, dar am găsit doar cu 3 foi. Dacă ai găsit cu 4 foi eşti un norocos! Aşa se zice...
Plecând de la această semnificaţie s-au confecţionat mărţişoare reprezentând trifoiul cu 4 foi, pentru a purta noroc celui căruia i se dăruieşte.
POTCOAVA este un alt simbol al norocului.Se spune că ne aduce vitalitate şi ne protejează e cei răi. Unii o pun chiar pe poartă sau lângă casă. Purtăm mărţişoarele-potcoavă şi zâmbim gândindu-ne ce noroc va da peste noi...
COŞARUL ...Ştiţi ce se spune: previne apariţia incendiilor, curăţând hornurile de funingine şi cu aceasta înlăturând tot ce este negru şi rău, ne protejează. 
Dacă-ţi iese în drum ai noroc toată ziua. În preajma zilei de 1 Martie îl întâlnim peste tot, sub formă de mărţişoare.
INIMIOARA simbolizează iubirea pe care trebuie să o purtăm tuturor.
BĂNUŢUL reprezintă belşugul.
FLORILE de toate felurile ne fac să zâmbim. Odată cu trezirea naturii la viaţă, încep să apară şi să coloreze în fel şi fel de nuanţe locurile prin care mergem.
Pentru că sunt considerate simboluri ale noului anotimp care începe, orice floare: ghiocel, lalea, zambilă, narcisă etc., dar şi orice mărţişor în formă de floare sunt apreciate.
 ruirea unui mărţişor unei persoana este întotdeauna un prilej de bucurie. Micile cadouri – obiecte decorative (cele enumerate mai sus, dar şi altele), care însoţesc şnurul, de multe ori, transmit un mesaj sau urmăresc să dea gestului o anumită semnificaţie.
 ♥♥♥
Când faceţi cadou mărţişoare, gândiţi-vă ce simbolizează ele şi dăruiţi-le persoanelor dragi!

  De 1 Martie oferim cu multă plăcere mărţişoare celor pe care îi iubim, ca respect şi stimă,  ca simbol al admiraţiei noastre. ♥♥♥

     Mărţişorul rămâne un simbol al începutului, al primăverii, al revenirii la viaţă, un simbol al soarelui, al bucuriei, al frumuseţii. Este şi simbolul  purităţii sufleteşti, curăţării a tot ce am adunat pe parcursul anului, rău şi vechi, pe care trebuie să le înlăturăm odată cu venirea primăverii şi să începem un drum nou.
     El ne aduce speranţă, optimism, bucurie şi încredere în mai bine.

     V-ati gândit că a dărui un mărţişor înseamnă a dărui o rază de soare ? ♥♥♥

 Sursa imagini: internet

CE ESTE MĂRŢIŞORUL?

          
     Sunt convinsă că aţi aşteptat cu nerăbdare venirea primăverii şi, mai ales, ziua în care veţi dărui şi veţi primi mărţişoare de la cei din jur.

     Ştim că pe data de 1 Martie dăruim mărţişoare sau primim mici simboluri ale primăverii.

     Astăzi mi-aţi spus ce credeţi voi că simbolizează mărţişorul şi m-aţi întrebat când a apărut şi de unde a pornit acest obicei. Vă dau mai multe explicaţii acum:


 Mărţişorul este un SIMBOL!   ♥

Este un obicei de pe vremea dacilor şi romanilor.


În multe săpături arheologice din România s-au găsit mărţişoare cu o vechime mai mare de 8000 de ani. Sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, ele erau înşirate pe aţă şi se purtau la gât. 


Culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, era atribuită vieţii, deci femeii. 


În schimb, culoarea albă, dată de limpezimea apelor, de albul norilor, de zăpada rece şi pură era specifică înţelepciunii bărbatului. 




Pe vremea dacilor simbolurile primăverii erau confecţionate în timpul iernii şi se purtau doar după 1 Martie.

Alte surse arată că mărţişoarele constau în monede care erau atârnate de fire subţiri de lână, negru cu alb. Tipul de monedă: aur, argint sau bronz indica statutul social. 

Ele erau purtate pentru a avea noroc şi pentru a avea o vreme bună. Dacii credeau că aceste amulete aduc frumuseţe şi previn arsurile din cauza soarelui.

Pe vremea romanilor mărţişorul era legat de sărbătoarea începutului de an, care la acea vreme era marcat la 1 Martie.

Cu aceasta ocazie exista obiceiul de a se dărui un cadou: un fir roşu împletit cu unul alb care simbolizau: roşul dragostea, iar albul puritatea. 

Simbolul şnurului realizat din cele două părţi răsucite, una albă şi cealaltă roşie, a fost iniţial folosit de daci înainte ca romanii să-i cucerească. 

El se regăseşte şi în steagul căluşarilor, la bradul de nuntă şi în multe alte obiceiuri străvechi. 

Simbolul împletirii roşu-alb se întâlneşte şi în tradiţiile orientale, roşul simbolizând principiul feminin,  iar albul, masculinitatea.

Pe vremuri, în unele zone, şnurul era alcătuit din alte două culori: alb şi negru. 
Culoarea neagră simboliza întunericul iernii., iar partea albă, lumina primăverii. 

Combinaţia alb-negru a fost numită ,,Funia anului". Ea este  formată din fire albe şi negre, ce reprezintă cele 365 de zile ale anului. Funia anului reprezintă legătura dintre iarnă şi vară, albul şi negru reprezentând opoziţiile lumină/întuneric, cald/rece, viaţă/moarte.

Albul este simbolul purităţii, al luminii, în timp ce negrul este culoarea originilor, a fertilităţii şi a solului roditor. 

Albul poate fi Cerul, iar negrul - Pământul.

Şnurul de mărţişor, format din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, lumină-întuneric.

După unele tradiţii, firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Asemăăator Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului. 

La început, de firul împletit era legată o floricică. Odată cu trecerea timpului au apărut şi alte simboluri: ghiocelul, trifoiul cu 4 foi, potcoava, coşarul, inimioara etc.

De la români şi aromâni obiceiul mărţişorului a fost preluat şi de alte popoare din centrul şi sud-estul Europei.

Mărţişorul rămâne, însă, un simbol specific românilor, devenit tot mai bogat în semnificaţii, odată cu trecerea timpului.  


Sursa: http://www.premonitii.ro; http://www.info-ghid.com  

1 MARTIE; PROIECT ,,MARTIE-MĂRŢIŞOR"

1 MARTIE    
        
   

PROIECT DE PARTENERIAT EDUCAŢIONAL

,,MARTIE - MĂRŢIŞOR! "
Am început activităţile proiectului ,,MARTIE - MĂRŢIŞOR!"
în parteneriat cu Grădiniţa de pe Str. Parcului, Nr. 9 şi cu Biblioteca Orăşenească.


           Primăvara a început să se instaleze la noi în clasă…când noi am găsit temele pentru acest mini-proiect.

          În cadrul activităţilor propuse, urmărim  să îmbinăm cât mai armonios utilul cu plăcutul, să cunoaştem diferite legende, tradiţii şi obiceiuri româneşti, referitoare la primăvară şi, în special, la luna martie, apoi să transpunem aceste cunoştinţe în practică: să confecţionăm mărţişoare, felicitări, tablouri şi alte obiecte-cadouri pentru mame şi pentru expoziţia de la sfârşitul lunii, să organizăm programe artistice şi chiar să compunem texte scurte despre natură, primăvară, mărţişor, prietenie, Ziua Mamei, etc., apoi să transpunem în desen creaţiile literare ale noastre. 


          Fiind complex, acest proiect îi provoacă pe elevi să se implice în realizarea activităţilor, în căutarea şi sortarea materialelor necesare, în culegerea de informaţii referitoare la temele alese, construind noi produse, utilizând toate formele de activitate: jocul, învăţarea, munca şi creaţia.
    SUCCES!   
                                
Şi pentru că este 1 MARTIE...

   


                             
Sursa imagini: internet, http://www.facebook.com