luni, 3 februarie 2014

Poveşti cu tâlc -,,Prietenii"

 Cei patru prieteni credincioşi
   
    O să vă spun acum povestea celor patru prieteni credincioşi. 
    A fost odată ca niciodată un papagal, o pasăre frumoasă cu pene lucioase şi frumos colorate. Într-o zi papagalul a găsit o sămânţă neagră şi rotundă. Papagalul s-a gândit o clipa şi apoi s-a hotărât să o planteze. 

      A început să sape o groapă şi în timp ce lucra de mare zor, o maimuţică se apropie de papagal, sărind din creangă în creangă:
         - Spune-mi prietene, ce faci aici?
         Papagalul i-a povestit că a găsit o sămânţă lucioasă şi că s-a hotărât să o planteze.
         - Pot să-ţi fiu de ajutor cu ceva? a întrebat maimuţica.
         - Este foarte drăguţ din partea ta că vrei să mă ajuţi. După ce voi planta sămânţa, vei fi drăguţă să o uzi?
         - Bineînţeles, a spus maimuţica. L-a asigurat pe papagal că planta va avea suficientă apă, în special în timpul sezonului secetos când va aduce apă din râul din apropiere.

         Un ursuleţ drăgălaş cu blăniţa moale şi pufoasă s-a apropiat şi el, văzându-i pe cei doi prieteni.
         - Ce faceţi aici, prieteni? a întrebat el.
         Cei doi prieteni i-au povestit despre sămânţă şi despre ce va face fiecare pentru a o ajuta pe plăntuţă să crească. 

         - Aş putea şi eu să sap pământul în jurul ei şi să o curăţ de buruieni? Astfel va avea şi suficientă hrană pentru a creşte mare şi puternică.
         - Sigur! au spus papagalul şi maimuţica cu încântare. 

         Elefantul Dumbo care se afla prin preajmă s-a apropiat şi el de cei trei prieteni.
         - Bună ziua, prieteni! Văd că sunteţi foarte entuziasmaţi! Ce faceţi aici?
         - O să avem un pom mare şi puternic pentru că papagalul tocmai a plantat o sămânţă, maimuţica o va uda, iar eu o să o curăţ de buruieni! a spus ursuleţul.
         - M-aş bucura să vă ajut şi eu! Dacă voi păzi plăntuţa, nici un animal ierbivor nu-i va mânca frunzele şi nimeni nu-i va face nici un rău.
         - Sigur! Vom avea un pom mare şi puternic!
         Fiecare dintre cei patru prieteni şi-a ţinut promisiunea. De îndată ce papagalul a plantat sămânţa, maimuţica a udat sămânţa şi apoi firava plăntuţă a ieşit după câteva  zile. Ursuleţul a săpat pământul şi a curăţat buruienile din jurul ei. Elefantul a păzit-o zi de zi.

         Firava plăntuţă s-a transfomat într-un copac mare şi puternic la ale cărui crengi nu putea să mai ajungă nimeni. Şi a venit apoi vremea ca puternicul copac să facă rod şi să fie, astfel, răsplătită munca celor patru prieteni credincioşi.
         La fel cum cei patru prieteni au muncit împreună să planteze şi să îngrijească planta, la fel au muncit împreună şi pentru a culege fructele.

         Pentru că plăntuţa lor era acum un copac înalt şi puternic şi nimeni nu putea să ajungă la ramurile lui, elefantul s-a aşezat sub copac, iar în spatele lui a urcat ursuleţul. Maimuţica s-a căţărat iute pe umerii ursuleţului, iar papagalul a zburat pe capul maimuţicii. Papagalul lua fructele rând pe rând, le dădea maimuţicii, maimuţica le dădea ursuleţului, iar ursuleţul le dădea elefantului. La sfârşit elefantul punea fructele cu trompa lui lungă într-un coş.
         De îndată, cei patru prieteni s-au putut bucura împreună de fructele dulci şi zemoase.

         Ce bine e când prietenii lucrează împreună! 
          
Sursa gif: internet