duminică, 2 februarie 2014

Poveşti cu tâlc - ,,Povestea unui băiat..."

   Povestea unui băiat* care era foarte urât
                                                                     după Michael Brushtein
                                                                   
            A fost odată un băiat care era foarte, foarte urât. Urechile lui erau teribil de lungi şi de-a dreptul ciudate. Avea şi un nas uriaş din cauză că era acoperit de umflături, dinţii lui erau rupţi, iar cei rămaşi erau foarte negri. Corpul lui crescuse mare şi strâmb. Una peste alta se înfăţişa ca o pocitanie groaznic de privit.
            Viaţa acestui băiat era foarte grea, pentru că ceilalţi râdeau mereu de el. Îl batjocoreau, îi găseau tot felul de porecle caraghioase şi îl luau peste picior făcând mare haz pe seama lui.
            Absolut nimeni nu dorea să-i fie prieten, iar el se simţea neputincios şi nicicum nu reusea să se apropie de cineva de aceeaşi vârstă.

            Pentru că se simţea atât de pocit, nici la şcoală nu învăţa bine. Ura din tot sufletul să meargă la şcoală, pentru că în acel loc copiii îşi băteau joc cel mai mult de el şi-l chinuiau cel mai tare. Până şi părinţilor lui le era ruşine cu el. Nici nu se fereau să-i spună în faţă cât era de urât şi cât de mult îi deraja pe ei acest lucru.
            Până la urmă băiatul nu a mai putut suporta şi s-a hotărât să fugă departe în pădure, unde să nu mai fie nimeni care să-i vadă urâţenia.

            După ce şi-a strâns toate lucrurile de care credea că va avea nevoie pentru drum, băiatul cel urât a lăsat o scrisoare părinţilor săi, iar noaptea s-a furişat afară din casă şi a plecat.

            A intrat în desişul pădurii şi a mers adânc, tot mai adânc, până când s-a trezit lângă un râu foarte frumos, pe malurile căruia era numai muşchi verde şi moale de tot. Bietul băiat se simţea atât de slăbit de drumul greu pe care-l făcuse, încât s-a lăsat cât era de lung pe muşchiul moale şi a adormit pe loc.
            În timp ce dormea, băiatul a început să viseze. În visul lui se făcea că o zână foarte înţeleaptă a venit să-i vorbească. Zâna l-a atins cu gingăşie pe umăr, iar vocea ei blândă şi dulce semăna cu murmurul unui izvoraş.

            Cu cât băiatul asculta mai mult vocea zânei înţelepte, cu atât devenea mai calm şi mai liniştit. După ce au stat ei de vorbă îndelung despre urâţenia lui, zâna cea înţeleaptă i-a atins ochii şi a îndepărtat de pe ei un fel de solzişori, care semănau cu nişte lentile.
            Băiatul nu-şi dăduse niciodată seama că avea aşa ceva pe ochi. Deci, era extraordinar de surprins şi mirat. Acum se simţea cu mult mai bine şi se întreba de ce oare nu-şi dăaduse seama înainte ce mult îl înşelau ochii. Pentru că, uite ce interesant, acum privind de jur împrejur chiar şi lucrurile i se păreau altfel. Culorile i se păreau mai luminoase. Toate străluceau mai tare.

            Apoi zâna cea înţeleaptă i-a atins urechile, scoţând uşurel din ele două dopuri făcute din vorbele murdare pe care baiatul le auzise spuse despre el.
            Era şi mai uimit. Cum au putut ajunge dopurile acolo fără ştirea lui? Zâna cea bună a început să-i vorbească din nou, aşa că acum baiatul îi auzea vocea atât de blândă foarte clar:

            - Au fost multe lucruri pe care nu aveai cum să le auzi, să le vezi şi să le înţelegi, i-a spus zâna cea înţeleaptă. Dar de-acum înainte eşti pregătit să vezi şi să auzi lucrurile într-un mod nou. 

            În zilele şi nopţile care vor urma în viitor, oamenii şi întâmplările vor avea o cu totul altă înfăţişare şi vor suna cu totul altfel pentru tine. 
           Îţi vei da seama cu adevarat cine are grijă de tine, cine te respinge, cine este mânios şi rău şi cine te iubeşte cu adevărat. Vei putea pricepe cine îşi bate joc de tine sau caută să te umilească, astfel încât vei şti să te fereşti din calea acestor oameni. 
           Toate aceste lucruri pe care le vei cunoaşte de aici înainte, te vor face să-i înţelegi cu totul altfel pe ceilalţi. De aceea, vei putea să te înconjuri cu persoane care vor avea grijă de tine, pentru că în sfârşit VEI FI CONVINS CĂ ŞI TU MERIŢI SĂ FII IUBIT!

            Apoi l-a sărutat pe băiat pe frunte, şi l-a binecuvântat cu toată dragostea. Băiatul a simţit ceva greu de descris, ca un fior străbătându-i tot corpul până în inimă şi suflet.
            Mai târziu când s-a trezit din somn, şi-a dat seama imediat că i s-a întâmplat ceva cu totul deosebit şi important. Era convins că visul fusese special şi absolut extraordinar. 

           S-a sculat şi s-a dus la pârâu să se spele. Privindu-şi chipul în apa limpede, a văzut cu uimire o înfăţişare care era de-a dreptul frumoasă. Şi-a amintit de ce-i spusese zâna care îl vizitase în vis.
            Atunci băiatul a înţeles pe loc că faţa atât de arătoasă pe care o zărea în oglinda apei acum, era imaginea propriei lui figuri. Şi-a dat seama că urâţenia lui nu fusese altceva decât o iluzie, o părere. El nu era deloc urât! 

           Băiatul a priceput că într-un anume fel, cei din jurul său vorbindu-l de rău sau batjocorindu-l, i-au strâmbat imaginea, adică părerea despre el însuşi, făcându-l să se creadă îngrozitor de urât.

            Întorcându-se pe drumul către casă, băiatul vedea lumea într-un fel care era cu totul nou pentru el.
            - Ce ciudat! spuse băiatul. Cât de minunate sunt florile care cresc pe cărare, iar păsările – ce cântece clare au! Până şi soarele parcă e mai puţin dogoritor!
            Când a ajuns acasă, părinţii lui nu i-au adresat niciun salut, pentru că nici nu băgaseră de seamă lipsa lui de acasă.

            În acea noapte, când s-a culcat din nou cu ai săi, băiatul i-a văzut şi pe ei cu totul altfel. De fapt, păreau alunecaţi într-un somn ciudat, în care puteau să umble şi să vorbească, dar nu puteau să vadă şi să audă cu adevărat. 

          Atunci băiatul a priceput, în sfârşit, că urâţenia lui era o parte din visul lor ciudat şi nu era deloc propria lui imagine!

           Când s-a dus din nou la şcoală, a înţeles că şi pe colegii lui îi vede cu totul altfel. Băiatul şi-a putut da seama cu care dintre ei s-ar putea împrieteni. 

          Apoi a mai descoperit ceva uimitor: cunoscându-şi calităţile şi adevărata imagine, reuşea să descopere mult mai uşor pe cei buni din jurul său.

            Dar mai presus de toate, acum când vedea lumea într-un mod atât de nou şi special, 
a priceput şi înţelesul pe care îl avea dragostea, atât cea simţită de el, cât şi cea pe care o simţeau unii din jurul său. A înţeles că fiecare persoană are ceva frumos! A înţeles că fiecare merită să fie iubit! A înţeles ce important este să-ţi cunoşti adevărata imagine şi să dăruieşti iubire tuturor! 

            Aşa se face că, având aceasta nouă posibilitate de a înţelege lumea, a descoperit pas cu pas, în fiecare zi care trecea, că inima şi viaţa lui se umpleau tot mai mult de bucurie.

                                                                          (Basme terapeutice pentru copii si parinti - Sempronia Filipoi)

Sursa gif: internet

Momente video - Animale

 CE POT FACE ANIMALELE?


Un filmuleţ amuzant!

Vizionare plăcută!



Sursa: http://www.youtube.com/watch?v=TQ-9Vwo_w2g
Sursa gif: http://crystal46.centerblog.net/rub-animaux--6.html

Poveşti cu tâlc - ,,Povestea băieţelului şi a dragonului"



           Ion era un băieţel care nu avea suficientă încredere în el şi care în fiecare seară obişnuia să se joace cu dragonul său de pluş, pe care-l botezase „Foc”.
            Într-o seară, după ce băiatul pronunţă o formulă magică dintr-o carte, dragonul de pluş prinse viaţă. Foc îi povesti băiatului stupefiat că, dacă vrea să rămână un dragon cu viaţă, trebuie să treacă prin mai multe încercări.

            Imediat Ion spuse că el nu este capabil să rezolve situaţii dificile, dar după multe discuţii din care înţelese că nu există altă posibilitate ca să-ţi salveze iubitul dragon, se hotărî să încerce.
            Ion porni la drum alături de dragon care-i dărui un arc cu săgeţi fermecate. După o oră de mers, nu întâmpină nici o dificultate, ceea ce-l făcu pe Ion să aibă mai multă încredere în el.

            Dar, ceea ce Ion nu observase, era o ceată de lupi flămânzi ce-i urmăreau de ceva vreme.
            Obosit, Ion hotărâ să se oprească puţin să-şi mai tragă sufletul. Dintr-o singură săritură, şeful lupilor îl trânti pe băiat la pământ. Ion ţipă puternic şi după mai multe încercări reuşi să dea lupul la o parte.

            Un urs care trecea pe acolo, văzu toată scena şi puse haita pe fugă. Băieţelul îi mulţumi din suflet ursului care se oferi să-l însoţească în această misiune, dar Ion refuză, spunând că se întoarce acasă pentru că nu mai este în stare să continue.
            - Poftim, ţine aceste ghiare din labele mele şi ele te vor ajuta să-ţi îndeplineşti dorinţa, iar dacă vei fi în pericol ele te vor salva.
            Ion acceptă şi porni repede mai departe pentru că odată cu răsăritul soarelui, magia dispărea. Porni deci, tot mai decis să-şi atingă scopul. Zgomotele nopţii îl speriară teribil, dar strânse ghiarele ursului între degete şi-şi văzu de drum.

            Un râu tumultuos îi blocă drumul. Curajos, Ion se aruncă în apă, dar un rechin se apropie furios de el. Fără să stea pe gânduri, Ion scoase arcul şi trase în rechin. Săgeata magică îl nimeri şi rechinul se transformă într-o ţestoasă uriaşă care îl transportă pe malul celălalt.

            După o bucată de vreme, băiatul se trezi la poalele unui munte uriaş. Se uită în jurul său şi văzu că se afla în ţara dragonilor. În jurul său se aflau o mulţime de arbori viguroşi, cu excepţia unuia pipernicit.
            Instinctiv băiatul se simţi atras de acest arbore. Deodată văzu în vârful său o frunză neobişnuit de strălucitoare. Se căţără şi o rupse şi instantaneu aceasta se transformă într-o pudră magică, iar dintr-un nor de fum coborî dragonul său. Imediat dragonul îl imbrăţişă şi-l felicită pentru curajul şi tenacitatea sa, care i-au salvat viaţa.
            Ion a învăţat de la prietenul său că, dacă vrei cu adevărat un lucru, îl vei obţine, deşi uneori acest lucru nu e uşor. Din acel moment, Ion nu a mai spus niciodată că nu este capabil să rezolve ceva şi a fost tare mândru de asta.


Sursa gif: internet