duminică, 2 martie 2014

Ora de râs!

Animale care...,,vorbesc"!!!



Sursa:https://www.youtube.com/watch?v=yIcfOtrztgU#t=34

Legenda ghiocelului (,,Îngerul şi ghiocelul" - Iulia Haşdeu)

  



Sursa imagini: internet

Mărţişorul - Tradiţii, sfaturi

    Mărţişoarele sunt un dar ce se primeşte sau se oferă. 

După o iarnă rece şi grea soseşte primăvara aducătoare de soare, verdeaţă şi veselie, iar întreaga natură reînvie. Acest triumf al naturii şi al soarelui este invocat prin Mărţişorul pe care-l dăruim celor dragi, ca semn de preţuire şi respect.

Dăruirea unui mărţişor este un prilej de bucurie. ♥  

Fiind un simbol al începutului, al primăverii, al revenirii la viaţă, un simbol al soarelui, al bucuriei, al frumuseţii şi al purităţii sufleteşti, el ne aduce speranţă, optimism, bucurie şi încredere în mai bine. Şi nu numai atât! Este considerat şi un talisman aducător de sănătate, noroc şi fericire.
 Cum se poartă mărţişorul?

Mărţişorul se prinde în piept sau se leagă la mână, în prima zi a lunii martie, la răsăritul soarelui, cu convingerea că dorinţele se vor împlini.

Cu mult timp în urmă se lega la gâtul sau la mâna copiilor mici un şnur de aţă roşie, la care uneori puneau un bănuţ, pentru a-i proteja şi a-i feri de deochi şi pentru noroc.

Tradiţia se păstrează şi părinţii obişnuiesc să pună sau să lege copiilor câte o monedă. Chiar şi nodul mărţişorului are o semnificaţie: este protector şi te fereşte de rele.
 Cui dăruim mărţişoare? Cine poartă mărţişoare?  ♥  

În general, mărţişorul se dăruieşte copiilor, fetelor, femeilor, 
pentru a fi apărate de primejdii, boli, pentru a le proteja gingăşia şi sensibilitatea şi...pentru a avea noroc. 

Dacă în majoritatea zonelor ţării bărbaţii dăruiesc mărţişoare femeilor, în Moldova este exact invers: femeile oferă mărţişoare bărbaţilor!

Mărţişorul îl dăruim tuturor persoanelor dragi!

Ca o completare la ce v-am spus astăzi, 
TOŢI COPIII POARTĂ MĂRŢIŞOARE! :)  
Aşa că, fetiţe, băieţi purtaţi-le cu drag şi cu încredere!
  Cât timp purtăm mărţişoarele?

Unii spun că se poartă 12 zile sau două săptămâni; alţii, până când înfloresc pomii sau până la sosirea berzelor, rândunelelor sau cocorilor.
 Ce facem cu mărţişoarele după ce renunţăm la a le purta?

Există obiceiul ca mărţişoarele să nu se arunce, ci să se agaţe într-un pom sau un trandafir înflorit, pentru a avea belşug şi noroc.

În Dobrogea mărţişoarele sunt aruncate în aer, pentru ca fericirea să fie mai mare.

În unele zone din Transilvania sunt atârnate la uşi, ferestre sau de coarnele animalelor domestice, pentru protecţie.

Ziua în care se scotea mărţişorului era sărbătorită printr-o petrecere numita ,,băutul mărţişorului".

!!! Câteva sfaturi:

 Gestul dăruirii unui mărţişor este plin de semnificaţii!
 Oferirea unui mărţişor este o cale spre înţelegere şi armonie!
 Mărţişorul este un talisman!
 Poartă mărţişorul măcar două săptămâni!
 ,,Puterea" mărţişorului constă în şnurul împletit cu fire alb şi roşu!
 De 1 Martie oferiţi mărţişoare tuturor celor pe care îi iubiţi, ca respect şi stimă,  ca simbol al admiraţiei voastre. ♥♥♥
 Alegeţi mărţişoarele pentru a transmite un mesaj!
 Gândiţi-vă ce semnificaţie au obiectele care sunt prinse de şnur!
 Ţineţi minte: este foarte important gândul cu care însoţiţi acest dar!


  Şi totuşi...cel mai frumos mărţişor se poate dărui în fiecare zi, oricând! 
♥♥♥  
Poate fi un gând bun, un zâmbet, o mângâiere, o îmbrăţişare, o încurajare, o vorbă bună! 
♥♥♥  
     HAIDEŢI SĂ DĂRUIM 
        ASEMENEA MĂRŢIŞOARE, 
                ÎN FIECARE ZI, 
                      TUTUROR!!!
Din inimă pentru toţi...      
                     
♥♥♥   O PRIMĂVARĂ MINUNATĂ!   
Sursa imagini: internet

Semnificaţia mărţişoarelor


Să ne amintim!
 Semnificaţia mărţişoarelor, cât şi modelele care apar în fiecare an au suferit numeroase schimbări, pe parcursul timpului.
      Dacă la început era doar doar mici pietricele albe şi roşii înşirate pe o aţă, un simplu şnur sau un ghiocel, mai târziu au apărut alte simboluri: trifoiul, potcoava, coşarul, etc. Astăzi, majoritatea consideră că orice obiect poate deveni mărţişor de 1 Martie.
      Mărţişorul îl putem purta în piept-ca o broşă, pe lănţişor-sub formă de pandativ sau pe mână-ca o brăţară.

      
GHIOCELUL este primul şi cel mai cunoscut simbol al primăverii. El ne vesteşte sfârşitul iernii şi sosirea primăverii. Natura renaşte, înverzeşte şi totul e plin de bucurie. 
Un simplu ghiocel, un bucheţel sau chiar unul modelat sunt legate cu şnur de mărţişor şi sunt dăruite fetelor, mamelor, bunicilor etc.
TRIFOIUL CU 4 FOI este un alt simbol. De multe ori am căutat şi noi, dar am găsit doar cu 3 foi. Dacă ai găsit cu 4 foi eşti un norocos! Aşa se zice...
Plecând de la această semnificaţie s-au confecţionat mărţişoare reprezentând trifoiul cu 4 foi, pentru a purta noroc celui căruia i se dăruieşte.
POTCOAVA este un alt simbol al norocului.Se spune că ne aduce vitalitate şi ne protejează e cei răi. Unii o pun chiar pe poartă sau lângă casă. Purtăm mărţişoarele-potcoavă şi zâmbim gândindu-ne ce noroc va da peste noi...
COŞARUL ...Ştiţi ce se spune: previne apariţia incendiilor, curăţând hornurile de funingine şi cu aceasta înlăturând tot ce este negru şi rău, ne protejează. 
Dacă-ţi iese în drum ai noroc toată ziua. În preajma zilei de 1 Martie îl întâlnim peste tot, sub formă de mărţişoare.
INIMIOARA simbolizează iubirea pe care trebuie să o purtăm tuturor.
BĂNUŢUL reprezintă belşugul.
FLORILE de toate felurile ne fac să zâmbim. Odată cu trezirea naturii la viaţă, încep să apară şi să coloreze în fel şi fel de nuanţe locurile prin care mergem.
Pentru că sunt considerate simboluri ale noului anotimp care începe, orice floare: ghiocel, lalea, zambilă, narcisă etc., dar şi orice mărţişor în formă de floare sunt apreciate.
 ruirea unui mărţişor unei persoana este întotdeauna un prilej de bucurie. Micile cadouri – obiecte decorative (cele enumerate mai sus, dar şi altele), care însoţesc şnurul, de multe ori, transmit un mesaj sau urmăresc să dea gestului o anumită semnificaţie.
 ♥♥♥
Când faceţi cadou mărţişoare, gândiţi-vă ce simbolizează ele şi dăruiţi-le persoanelor dragi!

  De 1 Martie oferim cu multă plăcere mărţişoare celor pe care îi iubim, ca respect şi stimă,  ca simbol al admiraţiei noastre. ♥♥♥

     Mărţişorul rămâne un simbol al începutului, al primăverii, al revenirii la viaţă, un simbol al soarelui, al bucuriei, al frumuseţii. Este şi simbolul  purităţii sufleteşti, curăţării a tot ce am adunat pe parcursul anului, rău şi vechi, pe care trebuie să le înlăturăm odată cu venirea primăverii şi să începem un drum nou.
     El ne aduce speranţă, optimism, bucurie şi încredere în mai bine.
 
     V-ati gândit că a dărui un mărţişor înseamnă a dărui o rază de soare ? ♥♥♥
 Sursa imagini: internet

Mărţişor - sărbătoare în alb şi roşu

Simbolistica mărţişoarelor
     La sfârşitul secolului al XIX-lea copii, fete şi băieţi fără deosebire, primeau de la părinţi în dimineaţa zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui, un mărţişor. 

     De acesta se agăţa o monedă de argint sau de aur, se purta legat la mână, prins în piept sau la gât. 

     El era scos la o anumită sărbătoare a primăverii (Măcinici, Florii, Paşte, Arminden) sau la înflorirea unor arbuşti şi pomi fructiferi (măceş, porumbar, trandafir, păducel, vişin, zarzăr, cireş, etc.) şi agăţat pe ramurile înflorite. 

     Se credea că purtătorii mărţişorului nu vor fi pârliţi de soare pe timpul verii, că vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, plăcuţi, drăgăstoşi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi.

     După unele informaţii mărţişorul se confecţiona din două fire răsucite de lână colorată, albă şi neagră sau albă şi albastră şi făcut cadou în ziua întâi din luna martie când apărea pe cer Luna Nouă. 

     Aromânii puneau mărţişorul în ajunul zilei de 1 martie, adică în seara zilei de 28 sau 29 februarie.

     Sărbătorile cu ajun şi calculul timpului în funcţie de o anumită fază a lunii sunt caracteristice calendarelor lunare care au precedat, atât la daci cât şi la romani, actualele calendare solar-lunare. Obiceiul mărţişorului este o secvenţă a unui scenariu ritual de înnoire a timpului şi anului, primăvara, la naşterea şi moartea simbolică a Dochiei. 


     După unele tradiţii, firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului. 

     De la români şi aromâni obiceiul mărţişorului a fost preluat şi de alte popoare din centrul şi sud-estul Europei.

     Fetele şi uneori femeile tinere purtau mărţişoare de 1 martie pentru sărbătoarea venirii primăverii, dar şi pentru caracterul lor de talisman solar.


     Mărţişorul este, înainte de orice, un simbol. 

     Aşa cum afirma poetul George Coşbuc într-un studiu dedicat mărţişorului, acesta este simbolul soarelui primăverii, al cărui chip seamănă, în credinţa populară, cu un ban de argint. Sigur că nu banul ca atare, ci rotundul de argint pur, alb, este asociat soarelui. 

     Şi să nu uităm că, în acelaşi timp, albul reprezintă, în credinţa noastră populară, un semn al puterii, al forţei. 
     George Coşbuc mai spunea, în studiul amintit că: "mărţişorul e un simbol al focului şi al luminii, deci şi al soarelui. Poporul nostru îl cunoaşte şi îl ţine în mare cinste şi îl poartă copiii, fetele şi mai rar nevestele şi flăcăii, fiindcă el e crezut ca aducător de frumuseţe şi de iubire". 

     În folclorul nostru, anotimpurile sunt simbolizate cromatic: 
- primăvara prin roşu;
- vara prin verde sau galben;
- toamna prin negru sau albastru;
- iarna prin alb. 

   De aceea, se poate spune că şnurul de care se agaţă mărţişorul şi care e împletit în culorile alb-rosu, e şi el un simbol al trecerii de la iarna cea albă, la primăvara clocotind de viaţă ca focul şi sângele.
     Semnificaţia culorilor mai este tălmăcită şi altfel, în credinţa populară: se poate spune că roşul, dat de foc, sânge şi soare, este atribuit vitalităţii femeii, iar albul, ca zăpada rece şi pură, ca apele înspumate, ca norii de pe cer, semnifică înţelepciunea bărbatului.


     De ce purtăm mărţişorul ? 

     Explicaţia a fost dată tot de George Coşbuc în studiul său : ,,scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul cam cu acelaşi rost cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Hristos în sân. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. "

     Şi tot în acelaşi studiu mai spunea George Coşbuc : ,,Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească. Poporul mai ştie că mărţişorul trebuie purtat ca lucru sfânt, nu aşa ca podoabă ori ca jucărie."
                

     În timp, obiceiul de a purta mărţişorul făcut dintr-un ban de argint s-a pierdut şi, în acest sens, acelaşi autor comentează: " la oraşe e o sminteală mare a rostului ce-l are mărţişorul, că-l facem din aur ori din tinichea galbenă, când el ar trebui să fie numai alb din argint, şi mai ales că-i dăm forma de inimă, de carte, de floare, de porc sau de alt animal, când el trebuie să fie numai rotund cum e soarele."

             
    Cum şi când se poartă mărţişorul?

     Ca să respectăm tradiţia, mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată semnele de biruinţă ale primăverii : până se aude cucul cântând, până ce înfloresc cireşii ori trandafirii, până ce vin berzele sau rândunelele. 


     Atunci, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.
     Dincolo de obiceiuri şi simboluri legate de mărţişor, el ramâne ca o întrupare a bucuriei de a trăi, a dragostei de viaţă, un semn prin care noi, oamenii salutăm renaşterea naturii odată cu venirea primăverii. 

     Mărţişorul rămâne, peste timp, simbolul soarelui atotputernic şi al purităţii sufleteşti. 

 V-aţi gândit, vreodată, că a dărui un mărţişor înseamnă a dărui o fărâmă de soare ?



    

         



Sursa imagini: internet