luni, 28 aprilie 2014

Jocuri distractive - ,,Un joc lipicios..."

                         



                            DIN SĂPTĂMÂNA ALTFEL...

             



...ascultând cu mare atenţie regulile jocului şi amuzându-se!


La semnal, copiii au lipit câte etichete au dorit, pe spatele oricărui coleg. :)))





După semnalul de încheiere s-au întors la locurile lor şi au numărat etichetele care le-au fost lipite pe spate.



...unele etichete au căzut, dar le-am recuperat...


Fiecare a spus câteva lucruri negative, despre el, în funcţie de nr. etichetelor care i-au fost lipite pe spate.


Am aflat câteva lucruri despre fiecare... 
Apreciem SINCERITATEA tuturor!
A fost foarte distractiv joculeţul!
Sursa gif: internet

Jocuri distractive - ,,Pânza de păianjen"

          DIN SĂPTĂMÂNA ALTFEL...

             


                Am muncit mult, dar ne-am şi distrat!
               


 

    Copiii s-au aşezat în cerc. În momentul în care unul dintre ei a dat ghemul de sfoară altui coleg, din partea opusă a cercului, a trebuit să spună cum se va comporta pe parcursul întregii zile. 


La final s-a creat o ,,pânză de păianjen”, în care s-a prins ultimul copil la care a rămas ghemul (,,fluturaşul”).


 Priviţi ce ,,fluturaş" drăgălaş!                   

Sursa gif: internet

SĂRBĂTOAREA PASCALĂ - Simboluri

Învierea Domnului nostru Isus Hristos  (Paştele)  este cea mai importantă sărbătoare pentru  toate religile creştine. 
Înainte de anul 325 î.C.  Paştele se sărbătorea în diferite zile ale săptămânii, chiar şi vinerea, sâmbăta şi duminica. În acel an, s-a convocat consiliul de la  Niceea de către împăratul Constantin. S-a emis legea pascală, care stabilea că această sărbătoare să aibă loc în prima duminică după lună plină sau după echinoxul de primăvară, sau prima zi de primăvară. Astfel, Paştele trebuie sărbătorit într-o duminică între data de 22 martie si 25 aprilie. Data este legată de ciclul lunii.

SIMBOLURI PASCALE

Crucea - simbolizează crucificarea, opusul învierii. 

Crucea este simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii. 

Pâinea simbolizează - pâinea vieţii spirituale - trupul lui Isus Cristos – Sfânta Împărtăşanie, care este hrană pentru viaţa veşnică. 

Apa prezentă un rol important de Paşti. Se spunea că prima persoana care apucă să ia apă de la fântână va avea noroc. Oamenii obişnuiau să pună ouă roşii în apă şi obişnuiau să se spele din aceasta pentru a se proteja de boli. Creştinii mergeau la biserică ducând mâncarea şi vinul pregătit pentru a fi sfinţite. 

La Cina cea de Taină  Mântuitorul Iisus Hristos, a prefăcut pâinea şi vinul, în Trupul şi Sângele Lui îndemnându-ne să le aducem ca daruri ale noastre la Sfânta Liturghie, săvârşită întru pomenirea Sa.

Lumânarea de Înviere - este cea care în noaptea Învierii fiecare credincios o poartă în mână şi pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. 

Aceasta lumânare este simbolul Învierii, al biruinţei vieţii asupra morţii şi a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului. Mulţi păstrează restul de lumânare rămasă nearsă după slujbă şi o aprind în cursul anului în cazul în care au un mare necaz în casa, sau pe timp de furtună.

Pasca - se coace de către gospodinele creştine numai o dată pe an, de Sfintele Paşti. Ea are o formă rotundă pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Având la mijloc o cruce, pasca este împodobită pe margini cu aluat împletit. 
Legenda pascăi spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără ştirea lor. Întrebându-l pe Hristos când va fi Paştele, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând apostolii au găsit în traistă ce le pusese acel om. De atunci fac femeile pasca.

Oul - simbolizează Învierea, renaşterea. 
Ouăle simbolizează mormântul lui Iisus Cristos, care s-a deschis la învierea Lui din morţi. 
De aceea, când sparg ouăle prin ciocnire, dar şi când se salută creştinii îşi spun: "Hristos a înviat! Adevărat a înviat!". 
Culoarea roşie a ouălor simbolizează sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii. Există credinţa că cei care ciocnesc ouă se vor  întâlni pe lumea cealaltă.    
Ouăle roşii aveau şi menirea de a ţine răul departe. 

Legendele creştine leagă acest simbol de patimile lui Iisus. Una dintre legende susţine că toate pietrele aruncate în Iisus se transformau în ouă roşii de îndată ce îl atingeau. 
O altă legendă afirmă că Maica Domnului, mergând să-şi vadă Fiul răstignit, i-a dus ouă, care s-au însângerat sub cruce. 
Se mai spune că, după moartea lui Iisus, cărturarii şi rabinii farisei ar fi făcut un ospăţ de bucurie, la care unul dintre ei ar fi spus: “Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus”. Nici nu şi-a terminat bine spusele că ouăle s-au şi făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi.
 

Decorarea ouălor de Paşti implică o gamă variată de forme şi simboluri. Deseori ne minunăm de arta cu care acestea sunt încondeiate, fără a înţelege însă mesajul cuprins în ea. Iată semnificaţiile celor mai des utilizate elemente stilistice geometrice:

Linia dreaptă verticală = viaţa
Linia dreaptă orizontală = moartea
Linia dublă dreaptă = eternitatea
Linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea
Linia uşor ondulată = apa, purificarea
Spirala = timpul, veşnicia
Dubla spirală = legatura dintre viaţă şi moarte


În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare din ele având un anume simbol:


Roşu - simbol al sângelui, soarelui, focului, dragostei şi bucuriei de viaţă.
Negru - absolutism, stabilitate, eternitate.
Galben - lumină, tinereţe, fericire, recoltă, ospitalitate.
Verde - reînnoirea naturii, prospeţime, rodnicie, speranţă.
Albastru - cer, sănătate, vitalitate.
Violet - stăpânire de sine, răbdare, încredere în dreptate.

Mielul - reprezinta victoria vieţii asupra morţii. 
Îl simbolizează pe Mântuitorul care S-a jertfit pentru păcatele lumii şi a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Mieii mai sunt şi membrii turmei lui Dumnezeu. Rugăciunile pentru binecuvântarea mieilor datează din secolul al VII-lea. Ulterior, mielul fript a devenit un fel principal pe masa de Paşte a tuturor creştinilor. 




Sursa imagini: https://www.google.com/, internet

miercuri, 16 aprilie 2014

PAŞTE FERICIT!!!



  

  





    Sărbătoarea Sfântă a Învierii Domnului să reverse asupra tuturor sănătate, belşug şi bucurii, speranţe împlinite, linişte sufletească, gânduri bune; să devenim mai curaţi şi mai buni, cu inima deschisă, mai plini de dragoste, iar Lumina din Noaptea Sfântă să ne încălzească sufletele şi să ne                                                însoţească de-a lungul vieţii, mereu!


PAŞTE FERICIT! ♥♥♥


     Sursa imagini: internet

marți, 1 aprilie 2014

38 000 DE VIZUALIZARI !!!

        
 



Sursa gif: internet