joi, 20 decembrie 2012

Legendele lui Moş Crăciun











      


Mosul este un personaj simpatic, rumen in obraji, cu o burtica prietenoasa, cu barba lunga si alba. Un om blajin care reuseste sa aduca zambetul pe buzele tuturor copiilor. El este imbracat intr-un costum alb cu rosu si poarta o curea neagra. 

  

In jurul lui Mos Craciun exista o multime de legende: de la cum a aparut si pana la felul in care el ajunge in casele noastre in fiecare an. Toata lumea il cunoaste ca fiind batranelul rosu in obraji, cu barba lunga si alba ce ne aduce cadouri an de an.


Legenda cu mosul sarman
Se spune ca Mos Craciun a existat odata demult – era un batran care facea jucarii. 
Ii placea atat de mult acest lucru, incat le facea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 decembrie el le vindea la un targ (le vindea foarte ieftin pentru ca oamenii nu erau prea instariti). 
Intr-o zi de Craciun, pe drumul de intoarcere de la targ spre casa, el zareste la fereastra trei copii ce nu primisera nimic in acea zi speciala. 
In vremurile acelea nu exista Mos Craciun, doar parintii cumparau cadouri, iar parintii micutilor erau foarte saraci. 
Batranul vede ca acei copiii sunt tristi si doreste sa le ofere ceva; nu mai avea nicio jucarie la el pentru ca era prima data cand le vanduse pe toate. 
Si-a dorit atat de mult sa le dea o jucarie in dar, si asa, printr-o minune, pe fundul sacului a aparut una. In felul acesta le-a facut o bucurie copiiilor. 
Atunci si-a dorit sa poata sa faca jucarii pentru toti copiii, chiar si pentru cei sarmani care nu pot sa isi cumpere jucariile mult visate. 
In fata lui a aparut o caprioara ranita. Batranul a bandajat-o, iar aceasta in semn de multumire a facut sa apara renii si sania. 
Straiele vechi si zdrentuite ale batranului s-au schimbat in unele frumoase si rosii. Asa a aparut Mos Craciun.
Legenda cu pastorul
Aceasta legenda a fost infaptuita cu ajutorul unui pastor batran si a cainelui sau credincios. 
La lasarea serii, batranul isi doreste sa isi gaseasca un loc in care sa poata sa stea peste noapte. Mergand el asa prin noapte, cainele incepe sa ii vorbeasca. 
Ii spune ca vede o stea din cale afara de frumoasa pe cer si il indeamna sa o urmeze. 
Batranul este de acord si urmeaza impreuna lumina stelei. 
La un moment dat, intr-un pustiu gasesc un grajd in care se afla o femeie si Pruncul Ei. 
Pentru ca afara se facea din ce in ce mai frig, vitele din grajd incercau sa-L incalzeasca pe cel mic si pe mama Lui cu respiratia lor. 
Vazand acestea, pastorul (care era defapt Mos Craciun) inveleste femeia si copilul cu blana de oaie pe care o avea pe el. 
Pentru a nu-i fi frig peste noapte, batranul se asaza intre oi sa se incalzeasca. Dis de dimineata cum pleaca din grajd, este inconjurat de o lumina alba si stralucitoare. Isi da seama ca a venit sfarsitul si ajunge in fata lui Dumnezeu. 
Pentru ca i-a oferit Maicii si Pruncului haina ce o avea pe el, Dumnezeu l-a rasplatit si l-a pus sa fie cel care aduce bucurii in fiecare an. Mos Craciun i-a ramas numele si pana in zilele noastre.

Legenda cu Maica Domnului

Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, l-a rugat pe Mos Ajun sa-i gazduiasca. Deoarece era sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun.

Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost. Craciuneasa era o femeie buna, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, ii gazduieste in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-L nasca pe Pruncul Iisus. 

Afland cele intamplate, Craciun isi pedepseste sotia taindu-i mainile. Maica Domnului, printr-o minune, o vindeca, lipindu-i mainile la loc Craciunesei. Mos Craciun, vazand aceasta se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel "primul crestin". Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci.



 De atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului (24 decembrie), Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si pune sub brad cadourile. Cei 9 reni sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul acestora este Rudolph, renul cu nas rosu.





Indiferent de legenda pe care o stim sau o aflam, mosul este unul singur. 
Este acel batranel grasut, rosu in obraji, imbracat in rosu ce are mereu dupa el un sac mare in care incap jucariile tuturor copiilor.
 El apare de nicaieri si iti lasa sub bradul impodobit o multime de cadouri pe care poate ti le-ai dorit un an intreg. 

Vine pe horn, pe gaura cheii, pe geam, pe usa; el poate sa intre in casa pe oriunde pentru a-ti lasa cadourile mult visate. 
Nu il vei vedea niciodata pentru ca atunci cand iti lasa cadourile, el face o vraja si adoarme toata lumea.
Crede in Mos Craciun pentru a nu risipi magia daruirii si primirii darurilor.


Sursa: http://dli.ro/legenda-lui-mos-craciun.html
http://www.calificativ.ro/Legenda_lui_Mos_Craciun-a17621.html

3 comentarii:

  1. Va multumesc pentru toate lucrurile atat de deosebite!Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  2. va multumim foarte mult pentru jocul educational DUELUL PRIMAVERII .pentru cine nu stie este un joc de matematica. DOAMNA nu am apucat sa va urez LA MULTI ANI. IONUT TOACA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ♥ Mă bucur că ai reuşit să te înscrii, Ionuţ! Mulţumesc pentru urări! Sunt binevenite oricând! :)♥♥♥

      Ștergere