vineri, 1 mai 2015

Vreau să ştiu! * Soarele II



Soarele


 - este o stea
 - cel mai mare obiect din Sistemul Solar

 - toate planetele, asteroizii, cometele şi praful, precum şi cantităţile enorme de praf interplanetar orbitează în jurul Soarelui
 - are 4,6 miliarde de ani şi se află la jumatatea ciclului principal al evoluţiei 

este compus din 74% hidrogen, 25% heliu, iar restul ocupă cantităţile mici de elemente mai grele. 
Datorită acestei compoziţii şi a temperaturilor ridicate, Soarele nu are o crustă solidă şi nici materie în stare lichidă, toata materia solară fiind în întregime în stare de plasmă şi gazoasă.

 - are o culoare galben-oranj datorită temperaturii ridicate de pe suprafaţa lui, ajungând la aproximativ 5.700 grade Celsius
Cu cât pătrundem mai adânc în interiorul Soarelui, temperatura creşte, ajungând până la 15 milioane de grade Celsius în miezul său.

În timpul erupţiilor solare materia este proiectată în coroană şi particulele de atomi sunt accelerate până la viteze foarte mari, unde sunt expulzate în spaţiul interplanetar. 
Aceste fenomene sunt însoţite şi de o emisie de raze X, unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumina vizibilă.
Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, în special deasupra regiunii polului nord, particulele creează aurorele polare şi perturbă propagarea undelor radio în jurul globului. 
Uneori aceste particule pot duce şi la defectarea reţelelor de distribuire a electricităţii.

Frecvenţa şi intensitatea erupţiilor solare, variază cu o perioada de aproximativ 11 ani. În timpul acestei perioade numărul petelor solare înregistrează un minimum şi un maximum.


 - radiaţia solară ajunge şi pe Pământ, unde o parte din aceasta este absorbită, încălzind aerul, o altă parte este împrăştiată de moleculele aerului şi, în cele din urmă, cea mai mare parte, ajunge pe suprafaţa Pământului constituind radiaţia solară directă.


cerul se vede albastru datorită unei atmosfere curate, unde sunt împrăştiate radiaţii cu lungimi de undă mică


 - viaţa pe Pământ este posibilă datorită Soarelui


Sursa: după http://www.asociatia-profesorilor.ro/planetele-sistemului-solar.html

http://copilariejoacasibucurie.blogspot.ro/2015/01/sistemul-solar-ziua-1.html

Un comentariu:

  1. Multumim pentru informati.Sunt foarte interesante!!! Muntean Andreea - Estera

    RăspundețiȘtergere