duminică, 17 mai 2015

,,Ştiaţi că..."-Lb română-E.N. model 3

       Citeşte cu atenţie textul de mai jos!


Giganticul urs panda este unul dintre cele mai spectaculoase animale ale planetei. Pentru mulţi ani, s-a crezut că acesta ar fi un tip de raton, asemănător cu specia de raton numită panda roşu. În cele din urmă, datorită studiilor şi a cercetărilor întreprinse, s-a observat că panda, de fapt, este un urs.


Ursul panda mai este cunoscut şi sub denumirea de ursul de bambus, datorită regimului său alimentar exclusivist, fiind foarte sensibil la schimbările de habitat.

Urşii panda ocupau cândva o mare parte din China, precum şi nordul Birmaniei şi al Vietnamului, deoarece acolo cresc mai mult de 30 de specii de bambus care le asigură hrana zilnică. 

Habitatele masculilor din aceste locuri sunt mult mai întinse şi la altitudini mai mari decât cele ale femelelor, schimbările climatice şi, în primul rând, creşterea populaţiei umane i-au alungat din aceste regiuni.

În prezent, ultimii urşi de bambus trăiesc în şase zone din sud-vestul Chinei. Unele părţi din aceste regiuni muntoase, izolate unele de celelalte, sunt rezervaţii naturale, dar aproape jumătate din populaţia de panda trăieste în afara zonelor protejate, deşi munţii impermeabili, cu un climat blând, sunt habitatul lor preferat. Panda trăiesc şi în regiuni foarte înalte, ajungând până la 4 000 de metri altitudine.

Panda au multe asemănări cu urşii. Aceştia au faţa rotundă, cu blană albă, specifică, urechi negre şi semne negre în jurul ochilor.

Membrele şi umerii sunt, de asemenea, de culoare neagră. Ei au 6 degete la membrele superioare, această caracteristică oferindu-le o foarte bună abilitate de a se căţăra în copaci şi posibilitatea de a-şi păstra echilibrul la înălţimi foarte mari.

Femelele cântăresc în jur de 80 de kg, iar masculii ating o greutate de 85-125 de kg şi o înălţime de 180 cm. 

Puii nou-născuţi ai urşilor panda cântăresc între 75 şi 150 g şi ajung la maturitate în jurul vârstei de 4-6 ani.
Panda se împerechează primăvara, în lunile martie, aprilie, mai. 

Puii se nasc, de obicei, în august sau septembrie. Aceştia nu stau lângă mamă mai mult de 2 ani. Panda îşi marchează teritoriul prin decojirea copacilor. Uneori, aceştia comunică prin diferite tonalităţi specifice lor.

Panda uriaş mănâncă aproape exclusiv frunze şi muguri de bambus. Pentru a se sătura cu această hrană slabă în nutrienţi, au nevoie de 30 de kg pe zi.

Acest lucru înseamnă că trebuie să mănânce şi 16 ore pe zi, consumând uneori şi bulbi de plante, rădăcini, ouă şi mici mamifere.

Dependenţa extremă de bambus ca sursă de hrană face din ursul panda o specie vulnerabilă. 

Ca urmare, mulţi dintre ei mor dacă plantele din regiunea în care trăiesc dispar după ce înfloresc în masă – un fenomen ce are loc la intervale cuprinse între 30 si 40 de ani. 

În trecut, panda puteau apela la alte tipuri de bambus, din regiunile mai joase, dar, în prezent, aceste zone au fost defrişate. 

Ca mod de viaţă, urşii panda sunt singuratici şi îşi petrec aproape întreaga zi mâncând. Se retrag în peşteri sau în arbori înalţi pentru a dormi.

Deşi sunt activi tot anul, mişcările lor sunt foarte lente, din cauza regimului alimentar vegetarian scăzut în nutrienţi.
 

O dată la doi sau trei ani, o femelă naşte unu sau doi pui de mărimea unor hamsteri, după o perioadă de gestaţie cuprinsă între 3 si 6 luni. 

Micuţii cântăresc doar 75-150 g şi au nevoie constantă de căldură şi îngrijire. De obicei, doar unul supravieţuieste. Puii devin independenţi la vârsta de 18 luni.

Chinezii au promovat, de asemenea, şi programe de protecţie a zonelor forestiere naturale, au sporit rata împăduririlor şi au prevenit pericolul de erodare a solurilor din habitatele urşilor.

În ciuda măsurilor de protecţie, urşii panda sunt pe cale de dispariţie din cauza distrugerii habitatului. În iunie 2004, s-a estimat că mai sunt în libertate doar 1 600 de exemplare.

Vocabular:
habitat = suprafaţă locuită de o populaţie, de o specie de plante sau de animale;
nutrienţi = substanţe hrănitoare;
vulnerabil = punct slab, sensibil al cuiva sau a ceva;
gestaţie = sarcină; graviditate;
zonă forestieră = teren împădurit.

Surse: 
Texte adaptate şi imagini de pe: http://www.zooland.ro/Ursul_Panda_4853.htlm,

http://www.google.ro
 http://www.gif-gifs.com/romanian-gif/Leb%C4%83d%C4%83.htm
text primit pe mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu