sâmbătă, 21 decembrie 2013

Despre Moş Nicolae

  Ziua Sfântului Nicolae se serbează în România în data de 6 Decembrie, fiind cunoscută şi sub denumirea de ziua Moşului Nicolae. Copiii îşi  curăţă încălţămintea pentru ca moşul să le pună daruri în ele. Dar de unde vine oare aceasta sărbătoare?

Sfântul Nicolae a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi. Despre viaţa lui se ştiu puţine lucruri, dar despre faptele lui bune au rămas multe legende. Cea mai cunoscută este aceea că în apropierea locuinţei lui stătea un bărbat care avea trei fiice, pe care voia să le dea spre măritiş, dar fiind foarte sărac nu avea nici un fel de zestre pentru fetele sale. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat noaptea pe acoperiş şi a dat drumul celor trei săculeţi cu galbeni pregătiţi pentru cele trei fete, prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat. De aici a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.

Astfel, prin fapta sa, Sfântul Nicolae le-a ajutat pe cele trei fete să se poată căsători. 

La europeni, Moş Nicolae are o barbă albă cu o pelerină până la pământ.
În Anglia există menţionări despre existenţa lui Moş Nicolae încă din secolul XVII.

În America se sărbătoreşte Sfântul Nicolae din secolul XIX, această sărbătoare unindu-se cu sărbătoarea Crăciunului. Aici, moşul poartă numele de Christmas Father.


Sfântul Nicolae se deplasează cu o sanie trasă de reni, dupa finlandezi acesta porneşte din Laponia. Copiii americani îl iubesc nu numai pe Moş Nicolae, dar şi pe renul care trage sania, Rudolf. Din 1930, în America, Moş Nicolae e îmbrăcat în rosu, este jovial, este cu burtică, zâmbăreţ, dar nu şi-a pierdut din elanul cu care împarte daruri pentru toţi copiii cuminţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu