Cu totii
asteptam nerabdatori Craciunul, pentru cadouri, pentru bradul impodobit si
intreaga atmosfera de sarbatoare. Afla cum se sarbatoreste Craciunul si
traditiile specifice din mai multe colturi ale lumii.
Craciunul,
insotit de frumoasele si stralucitoarele traditii si obiceiuri, este
sarbatoarea cea mai iubita de peste an. In intreaga lume, Craciunul este
asteptat cu multa bucurie, iar pregatirile care se vor cat mai bogate si mai
sclipitoare, o dovedesc. Masa trebuie sa fie imbelsugata, totul trebuie sa fie
din plin, decorurile, lumina, cantecele, veselia, dulciurile, jucariile,
oricare ar fi limba in care se striga bucuria.
In
Italia, vrajitoarea aduce cadourile de Craciun
In Italia, Craciunul si obiceiurile de Craciun variaza de
la o regiune la alta, asa ca micutii italieni nu-si primesc jucariile in
acelasi timp. In anumite zone din nordul Italiei, Mos Craciun,
numit „Babo Natale”sau
micutul Iisus, caruia i se spune „Gesu Bambino”, ofera cadouri copiilor, pe 25
decembrie. Prin alte parti ale Italiei, Santa Lucia este cea care o face, pe 13
decembrie.
In
capitala, la Roma, "la Befana" aduce jucariile, de sarbatoarea
Regilor. Este vorba despre o vrajitoare batrana si cumsecade, care zboara pe
matura bineinteles si coboara pe cos, pentru a lasa cadourile.
In
perioada sarbatorilor, aerul se umple de irezistibilul miros de prajituri,
martipan si fructe confiate.
Cea mai faimoasa prajitura dintre
toate prajiturile traditionale de Craciun, din
Italia, este Panettone. Acesta este un fel de cozonac, presarat cu
delicioase bucatele de fructe, cum ar fi struguri, citrice si numeroase alte
fructe confiate. Din 1490, anul in care a fost conceputa, prajitura a avut un
imens succes si de-a lungul timpului, a fost considerata un lux rezervat elitei
restranse. De aceea, la Milano, oamenii de afaceri isi luasera obiceiul de a
oferi prajitura Panettone, drept cadou, clientilor importanti.
Masa
traditionala de Craciun explodeaza, in Anglia
La
inceputul lunii decembrie, englezii trimit felicitari prietenilor si familiei.
Felicitarile primite se prind de panglici si se agata pe pereti. Acestea se dau
jos pe 6 ianuarie, de ziua Regilor. In timpul sarbatorilor de iarna, casa
englezilor este impodobita in culorile verde si rosu.
Aici, in Anglia, obiceiul este ca
intreaga familie sa participe la decorarea bradului de Craciun. Copiii
ii scriu o scrisoare lui Mos Craciun si asteapta cu nerabdare venirea sa.
In ajunul Craciunului, copiii merg pe
strada si canta cantece de Craciun.
In schimb, ei primesc mici cadouri sau bomboane. Seara, acestia prind de
piciorul patului cate un ciorap mare, pentru a fi umplut cu dulciuri si jucarii
si lasa la vedere o farfurie cu prajiturele si un pahar de vin, pentru Mosul.
Ajunul
Craciunului este o zi de mare sarbatoare. In noaptea de Craciun, copiii adorm
cu gandul la Mos Craciun, care urmeaza sa vina cu sania lui mare si sa lase pe
cosul semineului, toate jucariile cerute in scrisoare.
In Anglia,
nicio masa de Craciun fara celebrul curcan cu castane si binecunoscuta budinca!
Cel mai interesant si mai amuzant
eveniment de Craciun, are loc in jurul pachetelului surpriza, numit
"cracker". Mesele de Craciun nu sunt complete fara pachetelul
exploziv, asezat cu grija langa fiecare farfurie. Aceasta traditie, veche de
150 de ani, este specifica intregii Marii Britanii, dar se regaseste si in
Canada si Australia si se supune unor reguli stricte, atat in ceea ce priveste
continutul cat si utilizarea. Cei mici sunt responsabili cu deschiderea
asa-numitului cracker. Cate doi copii trebuie sa traga, fiecare de cate o parte
a ambalajului, pentru a face ca petarda ascunsa, sa explodeze.
În Italia, tradişoinală este Panettone. Acesta este un fel de cozonac, presarat cu
delicioase bucatele de fructe, cum ar fi struguri, citrice si numeroase alte
fructe confiate. Din 1490, anul in care a fost conceputa, prajitura a avut un
imens succes si de-a lungul timpului, a fost considerata un lux rezervat elitei
restranse. De aceea, la Milano, oamenii de afaceri isi luasera obiceiul de a
oferi prajitura Panettone, drept cadou, clientilor importanti.
Impodobirea
bradului de Craciun este misiunea copiilor, in Germania
La fel ca
in majoritatea tarilor, copiii din Germania incep pregatirile de Craciun, la
inceputul lunii decembrie. Anumite familii pregatesc calendare foarte
originale, ghirlande si mici pachetele.
In
perioada Adventului, adica in fiecare duminica din cele patru saptamani de
dinaintea Craciunului, se aprind lumanari. Iar de ziua Sfintei Barbara,
se pun crengute de forsitie in vaza pentru ca de Craciun, sa fie gata
inflorite.
De Sfantul
Nicolae, toti copiii isi pun ghetutele la usa camerei lor, in asteptarea
cadourilor. Bradul se impodobeste pe 24 decembrie si tot copiilor le revine
aceasta misiune.
La masa traditionala de Craciun, germanii
degusta gasca la cuptor asezonata cu varza rosie si mere.
In seara de ajun, copilul Iisus
(obicei protestant) sau Mos Craciun sunt cei care pun sub brad, cadourile.
In ziua celor trei magi, copiii deghizati in Regi,
scriu initialele acestora pe usi
In
Austria, Craciunul se sarbatoreste in parc
In
Austria, Craciunul este sarbatoarea familiala, cea mai importanta din an.
Aceasta incepe inca din prima zi a lunii decembrie, cu sarbatorirea coroanei
Adventului.
Pe parcursul intregii luni, Viena
este in plina sarbatoare. Evenimentele, la care participa tot orasul, se
deruleaza in parcul din jurul frumoasei primarii neogotice. Arborii acestui
parc sunt impodobiti cu ornamente fantastice, in mijlocul unui decor demn de
povestile cu zane. Tot aici are loc si vestitul festival al Pruncului Iisus.
Acesta este un fel de targ de Craciun, la care copiii savureaza castane
fierbinti si patineaza deghizati in animale sau in personaje de basm. Pot lua
apoi trenuletul dorintelor, care traverseaza intreg parcul, dar nu inainte de
a-si inscrie dorintele pe o tablita, care, se pare ca este consultata de Mos Craciun si Pruncul Iisus.
Peste tot,
in toate satele si orasele Austriei, se impodobesc brazii. Pe 24 decembrie,
strazile sunt invadate de copii, adesea insotiti de bunicii lor, pentru ca
intre timp, parintii ramasi acasa, sa poata impodobi bradul ascuns pana acum,
de ochii lor. In seara de ajun, toate cinematografele, teatrele si
restaurantele isi inchid portile, caci toata lumea trebuie sa participe la
sarbatoare.
Franta este foarte cocheta in perioada Craciunului
Cu cateva
zile inainte de Craciun, orasele si satele din Franta, imbraca atmosfera de
sarbatoare. Primariile, vitrinele magazinelor, fatadele caselor, toate sunt
decorate stralucitor. Brazi uriasi sunt impodobiti, iar copaciii sunt acoperiti
cu ghirlande luminoase. Toti copiii se inghesuie sa se fotografieze alaturi de
Mos Craciun.
Masa de ajun a francezilor, presupune
mancaruri savuroase si delicatese, precum stridii si asa-numitul foie gras (o
delicatesa recunoscuta, ce se prepara din ficat gras de gasca sau rata).
Mos Craciun lasa sub brad cadourile, pe care
copiii le gasesc in dimineata Craciunului. Ziua de Craciun aduna in jurul
mesei, pe toti membrii familiei. Masa traditionala de Craciun este compusa din
curcan sau friptura de cocos si este incununata de prajitura specifica, in
forma de buturuga.
In Provence, in anumite biserici de
la malul marii, la sfarsitul liturghiei de la miezul noptii, incepe o
procesiune a pescarilor si negustorilor de peste, care depun cosuri pline cu
peste, in semn de afectiune si recunostinta fata de micutul Iisus. Traditia
cere ca masa din ajunul Craciunului sa se termine cu un desert, ce trebuie sa
contina treizprezece elemente, care sa il simbolizeze pe Hristos si ai sai
doisprezece apostoli. Desertul reuneste toate fructele si prajiturile specifice
regiunii.
Cornul
abundentei de Craciun si parada Regilor, in Spania
Micutii
spanioli sunt foarte rasfatati: ei vor primi cadouri si pe 25 decembrie, de
Craciun, dar si pe 6 ianuarie, de Ziua Regilor magi, care le vor lasa pachetele
in ghetute.
In numeroase orase, din Spania, se
deruleaza cortegiul Regilor magi. Aceasta este o sarbatoare foarte populara.
Magii defileaza in care foarte bogat decorate si sunt urmati de numerosi
cavaleri. Copii si adulti se inghesuie pe marginea strazilor,
pentru a-i vedea trecand. Dupa defilare, Regii se amesteca printre copiii, care
sunt extrem de impresionati de a-i vedea atat de aproape.
Altadata,
in seara de ajun si in dimineata Craciunului, in satele din Spania, vecinii
care peste an, au ajutat la strangerea recoltei, au adus apa sau au avut grija
de oi, erau recompensati prin plata in natura. Pe langa aceasta, in calitate de
colindatori, erau rasplatiti cu cosuri impletite din rachita, pline cu sticlute
de ulei de masline, de nuci, de migdale si fructe uscate.
Vechea
traditie s-a pastrat si chiar s-a dezvoltat, caci astazi gasim in majoritatea
magazinelor, in preajma sarbatorilor, cosuri care contin cele mai fine produse
artizanate ale tarii, cele mai delicioase dulciuri specifice, precum nuga cu
miere si migdale. Cosurile traditionale de Craciun, sunt astazi imbogatite cu
sticle de vin spumos, castane glazurate, trufe, fructe proaspete si confiate,
jambon, lichioruri si multe alte bunatati, ce amintesc de adevarate cornuri ale
abundentei.
Craciunul este in primul rand sarbatoarea
copiilor si peste tot in lume, de Craciun, acestia sunt in centrul atentiei,
fiind inconjurati de toata dragostea. Craciunul mai este si sarbatoarea familiei, de aceea intreaga familie
este chemata in jurul mesei pline de bunatati ce a devenit si ea, traditie!
Sursa: http://www.utilecopii.ro/articole/traditii-sarbatori/traditii-de-craciun-din-lumea-intreaga/4613/
Sursa gif: internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu