sâmbătă, 21 decembrie 2013

Tradiţii de Crăciun - semnificaţii

  Craciunul e aproape! Fulgii cad asternand o plapuma groasa asupra pamantului. Totul in jur se imbraca de sarbatoare: globulete, luminite - care mai de care mai viu colorate, iar pe strazi se aud colinde.
Vine Craciunul! Vin Sarbatorile de iarna! 

Oamenii au conturat in preajma Nasterii Domnului multe traditii. 
Mos Craciun - este un personaj simpatic, rumen in obraji, cu o burtica prietenoasa, cu barba lunga si alba. Un om blajin care reuseste sa aduca zambetul pe buzele tuturor copiilor.
Bradul de Craciun - sau pomul de Craciun este una din cele mai populare traditii asociate cu celebrarea Craciunului. In seara de Ajun a Craciunului, mici si mari se aduna in jurul bradului si-l impodobesc. In varful pomului se pune un inger ca simbol al ospitalitatii pentru ingeri, sau o stea care o reprezinta pe cea de la Betleem aparuta la nasterea lui Iisus.

Colindul - este cea mai raspandita traditie a romanilor. In Ajunul Craciunului gospodarii se strang si asteapta colindatorii, pregatindu-le covrigi, nuci si mere. Colindatorii transmit urari de sanatate, rod bogat, implinirea dorintelor in noul an

Acadeaua in doua culori – alb si rosu - Initial, acadeaua avea culoarea alba si simboliza puritatea si lipsa pacatelor lui Iisus. Cu timpul, au fost adaugate trei dungi rosii, trei pentru a reprezenta Sfanta Treime si rosii pentru a exprima sangele varsat de Iisus pe cruce, pentru iertarea pacatelor oamenilor.

Vascul – inaintea nasterii Domnului Iisus, acesta era considerat o planta sacra pentru multe popoare pagane. Desi valoarea sa initiala era strict legata de venirea iernii treptat, a fost preluata ca simbol al Craciunului. Se spune ca obiceiul sarutului dat sub vasc apartine popoarelor scadinave. 
Renul Rudolph – este cel mai cunoscut si cel mai iubit dintre cei noua reni, care il poarta pe Mos Craciun in lumea intreaga.

Felicitarile de Craciun - Primul care a initiat acest obicei a fost Sir Hanry Cole, in anul  1843 care a comandat 1000 de felicitari pentru a le trimite cunoscutilor. 


Sursa: http://www.calificativ.ro
Sursa gif: internet
Citiţi şi ,,Noaptea dinaintea Crăciunului", ,,Adevărata semnificaţie a bradului de Crăciun", ,,Legendele lui Moş Crăciun" şi alte pagini postate anul trecut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu